tisdag 31 mars 2009

Våren = sallad!


Jag och A gjorde en våldsam avstickare förra veckan på vår tisdagsdate. Istället för att uppsöka en indisk krog letade vi oss till en krog på Skånegatan. Den heter märkligt nog Nygatan och är en trevlig kvartskrog i ordets bästa bemärkelse. Menyn består bara av en sju-åtta rätter, varav två vegetariska. A tog lasagnen som kanske var lite väl pastatung, men god. Jag tog en auberginerätt, på tjocka ugnsgrillade aubergineskivor låg quornfärs och getost. Det var inte alls dumt. Ingen direkt kulinarisk upplevelse, men för 120 kronor var det absolut prisvärt. Trevlig service och fin miljö. Plus i kanten!


Nu är det vår, visst törs man säga det efter dagens sol, och med våren kommer sallader. I alla fall på mitt bord. Saknar den där lilla krogen på Erstagatan som bara hade matiga sallader, kan ingen öppna en ny?


Dagens rätt

Matig sallad


Koka röda linser, ca 2 dl, tills de blir al dente, max 10 minuter. Addera med rikligt med blandad grönsallad, gärna såväl lite mesig (typ isberg) som mer smakrik. Ta alla grönsaker du kan tänka dig och skär i fina små bitar; det kan vara kokt rödbeta, grillad rödlök, gurka, tomter, grillad paprika, squash i fina osthyvlade slingor, marinerade champinjoner, grillad potatis eller vad du nu hittar i kylen och skafferiet. Det viktiga är att det är många olika grönsaker!

Rör ihop allt och servera med A:s underbara dressing, ngn slags Nobisdressing. Blanda ett ägg med en msk vinäger, gärna i matberedare. Addera 2,5 dl olja, lite i taget.Rör i 1 tsk Dijonsenap och en pressad vitlöksklyfta. Salta.


måndag 23 mars 2009

Bästa brunchen


DN har under de senaste veckorna kollat in brunchställen och det är inte många av dem som passerar nålsögat. Och jag kan inget annat än att hålla med. Att gå ut och äta brunch för ett par, tre hundra och få ett mediokert standardutbud är inte okay.

Vi var på Clarion vid Skanstull och betalade 245 kr per person. Då fick man bland annat kaffe i kaffeautomat! Och för en vegetarian var det en skandal. Om man inte ville trycka i sig från dessertbordet, det var okay. Men i övrigt...


Då är det bättre med String på Söder, 65 kronor kostar brunchen där, visst, det är inga tjusiga rätter eller ens någon överraskning. men det var det ju inte på Clarion heller.


Jag tror faktiskt brunch hemma är det bästa. A gjorde en underbart god rätt i går som ligger som recept här nere. Fet och salt. Bra att avnjuta med potatis, äggröra och sallad.


Dagens rätt

A:s brunchrätt


Ta ett paket korv (soja förstås), en lök, några champinjoner, en gul paprika, några soltorkade tomater, rejält med pinjenötter (så många du har råd med) och ett par matskedar kapris.

Fräs hackad korv, lök, paprika, champinjoner i panna med en vitlöksklyfta och olja. Krydda med starkt paprikapulver. Häll ner resten av ingredienserna när allt fått fin färg.

Du kan byta ut korven mot tofu om du är lite mer hardcore.



måndag 16 mars 2009

Biodynamiskt och asiatiskt


Vi var på utflykt till Ytterjärna i helgen. Säga vad man vill om antroposoferna, men mums vilken mat. Restaurangen hade stängt men på caféet fanns härlig lunchmat. Snacka om att följa säsongen! Dagens rätt var ugnsrostade rotfrukter med jordärtskockspuré (och generöst med olja) samt en sallad på savoykål, rödbetor, bönor och linser.

Sonen nöjde sig med en kanelbulle men även den en ljuvlig upplevelse (ja, jag fick faktiskt smaka).


Hela helgen har varit fullproppad med god mat, igår stod A i köket större delen av eftermiddagen vilket resulterade i en härlig middag med indiska smaker. Bland annat en mycket god och mättande gryta med bas av tomat och cashewnötter. Tyvärr gick han inte på recept och kom inte ihåg riktigt vad han hade i, men något sådan här tror jag det var:


Dagens recept

Cashewnötsgryta


Börja med att fräsa en stor gullök, hackad, med vitlök i mycket olja. Tillsätt en halv röd chilifrukt, finfinhackad, plus ca en matsked riven ingefära (eller mindre, efter smak). Häll ner två burkar krossade tomater, låt puttra med ca 150 gr cashewnötter som ska vara malda eller körda i mixer. Addera spiskummin och salt efter smak.

Låt puttra i minst en timme. När vi var i Indien så fick vi denna rätt och fick göra ett studiebesök i köket, där sa kockarna att den ska koka i flera dygn... kanske svårt att få till i praktiken.

Fyll på denna härliga bas med grönsaker i bitar samt kikärtor. Servera med ris och sallad. Smasksmask.

tisdag 10 mars 2009

Lyxig bönmacka och hemlig mat


Jag får en hel massa kommentarer om bloggen, men bara till min mail eller till Facebook. Kommentera gärna här, det är roligare!


I lördags var jag ju på ROOM för att pusha för min fina kokbok, det var skoj, vi (ja, Anders fick stå i köket och fixa ihop smakproverna medan jag stod i butiken och tog åt mig äran) bjussade på fyllda cocktailtomater toppade med algkaviar samt en lyxig macka som det kommer recept på längre ner.


Jag stod där och pratade om vikten av att äta i säsong, att äta rena fina råvaror, att hålla sig borta från kemiska tillsatser och sådär. Sedan, när jag var klar för dagen, smög jag in på ICA och handlade 2 påsar quornfärs, 2 burkar färdig tomatsås och en Marabou Dukat.

Hm, det är inte alltid lätt att leva som man lär...


Dagens recept

Lyxig bönmacka

Detta är en variant på mackan som finns på omslaget på min kokbok Säsongens vego. Skär gott lantbröd i lagom stora bitar (beroende på hunger). Stryk på ett lager med kräm (färskost eller liknande, blandat med finhackad rödlök, örtsalt och svartpeppar). Skeda på blandade bönor, dock måste i alla fall hälften vara fint gröna, som sojabönor eller bondbönor. Riv över lite parmesan. Toppa med ärtskott.

onsdag 4 mars 2009

GI, sojakött och sallad



Säg den som inte testat GI-metoden som ett sätt att gå ner i vikt! I stort sett alla jag pratar med håller på att dra ner på kolhydrater eller följer någon av de olika GI-liknande varianter som finns. (Hm, kanske är ett ålderstecken, medelåldersfläsket.)

Själv har jag också upptäckt att jag mår lite bättre när jag inte vräker i mig kolhydrater, som jag har en tendens att göra. När jag googlade på GI hittade jag dock riktiga hemska inlägg på olika forum. Personer som berättar om att de enbart äter kött och feta såser. Grönsaker lägger de bara fram på tallriken för syns skull om de ska äta på jobbet eller på annat ställe än hemma.

Det måste ju låta ganska äckligt även för de flesta blandkostare (dvs sådana som inte är vegetarianer). För att inte tala om miljöpåverkan. Herregud! Det går att äta schysst GI-mat med linser och grönsaker och feta såser gjorda på fetter från växtriket.

Kör med röda linser, halloumi, böndipper, fullkornspasta, biffar gjorda på nötter, grönsaksspett med vitlökssås, sojaköttsrätter. Det finns en uppsjö!

Dagens rätt
Sallad med sojakött

Sojakött är fantastiskt bra, det är billigt, gott och har bra hållbarhet. På minussidan finns att det tar lite tid att tillaga. Köp bitar, det finns i hälsokostbutikerna, men även i de flesta större mataffärer. Man köper sojaköttet torkat (finns varianter i frysdisken också, men torkat är det i sin renaste form). Koka det i buljong en kvart. Pressa ur vätskan (detta moment är superviktigt, pressar man inte ut vätskan ordentligt blir sojaköttbitarna lite soggiga). Lägg i marinad ett par timmar eller helst över natten.

Stek sojaköttet. Blanda med skivade småtomater, fint hackade morötter, avokado, quinoa, marinerade champinjoner, salladssort du gillar. Toppa med nötter eller frön. Droppa över en smakrik dressing.

PS: Om du tycker att det där med sojakött verkar för puligt så kan du ta tofu istället. Marinerad sådan. Skär i små bitar och hårdstek.

tisdag 3 mars 2009

Kikärtor och pizza


Idag på lunchen pratade jag med kollegan som inte är så matinsnöad som alla andra jag känner. Hon berättade att ett förhållande spruckit på grund av att hon inte varit lika intresserad av mat som killen ifråga. Han tyckte helt enkelt att det var jättetråkigt att de inte kunde dela på detta glädjeämne; mat.
Som du säkert redan läst någonstans finns undersökningar som visar att vi i genomsnitt lägger ner 14 minuter på middagsmatlagning på vardagar. Det är ju ganska lite, man hinner t ex inte koka potatis på den lilla ynkliga stunden. Hur gör man då för att hinna med? Man planerar. Så enkelt är det. Man storhandlar, skriver listor, tänker till. Gillar man inte det får man hoppas på att ngn annan i hushållet gör det, eller så får man öva sig att göra det i alla fall.
Kanske kan man starta en förenklad variant av matlag, det har vi. Vi turas om att bjuda en annan familj på middag, vardagsmiddag!, en gång i veckan. Nu blir det förstås inte alltid en gång i veckan, men det är tanken. Ena veckan hos dem, andra hos oss. Det är jätteskönt när vi får gå hem till dem och äta, men det är också lite roligare att laga mat när de ska komma, än när det bara är jag och småkillarna hemma. Man anstränger sig lite mer, även om vi sagt att det ska vara vardagsmat. Det blir vardagsmat med knorr.

Dagens rätt

Soppa med minipizza

Egentligen borde man äta en lätt soppa till dessa små pizzor men det blir en ganska tung och proteinstinn soppa i alla fall. Fräs en hackad lök i olja, häll på ca en liter buljong. Lägg i ett par morötter i bitar, låt koka. Addera timjan och vitt vin. Häll i två paket kikärtor. Låt koka upp. Mixa allt ordentligt så att det blir helt slätt.

Servera med rara småpizzor. Baka ut pizzadegen, forma små pizzor med hjälp av till exempel en skål (eller ett decilitermått för galet små variablar). På med tomatsås, riven ost och kanske pinjenötter och marinerade champinjoner. In i ugnen i tio minuter på 225 grader.

Mums.

söndag 1 mars 2009

Schlagermat och rotfruktssoppa


Ännu en konstig sak jag sett i mataffären: Schlagermat! Jo, helt sant. Förpackningen låg där i frysdisken, innehöll oformlig kyckling, ris och några stackars grönsaker. Detta skulle man alltså äta när man tittade på schlagerfestivalen.


Den färdigförpackade TV-maten hade säkerligen ett gott uppsåt när den kom på 50-talet. Den skulle frigöra tid så att även frun i hushållet skulle kunna njuta av den nya tekniken i form av televisionen. Och så gjordes det! TV-dinnern blev en omedelbar succé, redan första året såldes nära på 10 miljoner små folielådor med kött, potatis och pliktskyldiga ärtor.


En närmare titt på exempel Schlagerfest! som schlagermaten från Findus heter berättar naturligtvis att det förutom kyckling, ris och grönsaker också finns modifierad stärkelse, stabiliseringsmedel (E500, E331), aromämnen, ättika, druvsocker, jästextrakt, lökextrakt och kryddextrakt.

I livsmedelsvärlden är 1 + 1 aldrig lika med 2, utan oftare 5 eller mer.


Dagens recept:
Rotfruktssoppa med örtricotta


Ta de rotfrukter du har hemma eller gillar. När jag lagade soppan i fredgas blev det 3 stora potatisar, 3 stora morötter, 4 palsternackor, 1 stor bit rotselleri och 1 lök. Allt skars i mindre bitar, frästes i olja och vitlök. Sedan fick det puttra tillsammans med några dl vatten och en buljongtärning. En röd chilifrukt hackades och fick hänga med, samt de örtkryddor jag hade hemma. Obs! Välj Biofoods eller annan KRAV-märkt variant av buljongen om du vill undvika E-nummer.

Efter att allt mjuknat mixades det någon minut. Och så serverades det hela med en ricottakräm; en burk ricotta blandat med örtsalt, svartpeppar och en halv kruka basilika. Krämen klickas i soppan efter smak.