tisdag 25 augusti 2009

Sallad på fikon och gorgonzola


Jag tror att man kan dela upp mänskligheten i två stora grupper; de som gillar frukt i maten och de som avskyr frukt i maten. Jag tillhör den senare gruppen, blev glad när jag hittade en Facebook-grupp i samma anda. Frukt är gott mellan måltiderna, inte i samband med dem, det är min bestämda åsikt.


Dock gör jag ett undantag; fikon. Fikon känns inte riktigt som en frukt och blir därför en bra och lite lyxig råvara i en sallad på mitt bord.

Fikon ska helst användas samma dag man köper dem, de har inte lång hållbarhetstid, de är överhuvudtaget känsliga.


Sallad på fikon och gorgonzola


4 färska fikon

1 kripssallad

8-10 cocktailtomater

1 liten frp gorgonzola (eller mildare mögelost om du så föredrar)(gillar du inte mögelost alls kan du ta en smakrik parmesan och hyvla över salladen, var då generös!)

10 valnötter

1 dl dressing (ganska mild)


Skär fikonen i fina små klyftor. Skölj salladen och dela den i mindre bitar. Halvera tomaterna. Smula eller skär osten. Hacka nötterna grovt. Lägg upp allt på ett fat, fikonen överst förstås. Ringla över dressingen.

torsdag 20 augusti 2009

Tid för tofu


I förrgår pratade jag på Malmöfestivalen tillsammans med den trevlige kocken Daniel Quartey. Vi pratatde i två timmar allt medan han lagade sojafärspiroger och lasagne. Publiken växte i takt med att själva provsmakningen närmade sig...


En av frågorna vi fick kom från en tjej som inte åt kött eller fisk, inte gillade köttersättningsprodukter och inte heller gillade bönor eller linser. Hon undrade helt enkelt vad vi rekommenderade. Först i efterhand tänkte jag att hon nog borde försöka lära sig att gilla bönor och linser, att det finns en miljon sätt att äta dem på och att hon med all säkerhet skulle kunna hitta några.

Men jag föreslog tofu och det visste hon inte vad det var!


Jag har tidigare skrivit om tofu, men eftersom det är en sådan fantastisk produkt tjatar jag vidare. Tofu är en massa gjord på sojabönor. Den har en konsistens någonstans mellan halloumi och mozzarella. Ja, nu pratar jag om den fasta tofun som är den enda jag använder. Den är vitgrå och i stort sett luktlös, den smakar inte något alls om man inte tillsätter krydoor och smak. Jag brukar tänka på tofuns naturella smak som kondenserad luft. Men tofu är en enorm förmåga att suga i sig de smaker man tillsätter och den är därför jättebra som bas för biffar.


Ett paket tofu mixat med lite mjöl, vitlök, lök och svamp blir fina små biffar serverade med en god sås. Eller smaksätt biffarna med kapris och fetaost. Eller bara färsk salvia. Eller finhackad chilifrukt, vitlök och koriander. Eller finhackade oliver och rosmarin.

Du ser, du kan egentligen´smaksätta dem med det du har hemma. Det viktiga är att de får en riktigt tydlig smak.


Du kan forma tofugeggan till biffar eller järpar eller till och med små köttbulleliknande bollar. Men lättast är biffar. Ibland kan det vara svårt att få det hela att hålla ihop och då är biffar att föredra.


1 pkt fast tofu, helst marinerad (prova också rökt)
1-2 msk mjöl

2 msk kapris

1/2 paket smulad feta

vitlök

timjan

salt

peppar

olja


Mixa halva paketet tofu med mjöl, kapris och feta. Addera kryddorna. Mosa resterande tofu med en gaffel och blanda med mixen. Forma biffar och stek i riktigt varm panna med generöst med olja.


Biffarna fungerar självklart bra som burgare! Eller varför inte lägga dem på en macka med en kladdig sås och lite väl valda grönsaker.

måndag 17 augusti 2009

Sensommarsoppa


I köket står en påse från Bondens egen marknad, fylld med tomma pizzakartonger.

Så är livet här. Vi vill leva på krav-odlade grönsaker, och gör så då och då, men lika ofta blir det pizza eller sushi från någon av de farligt närbelägna krogarna.

Det är svårt att leva som man lär. Måste vara jobbigt för Den Hemlige Kocken att gå och handla, alla som känner igen honom måste ju kika ner i hans korg och kolla så att det inte ligger några E-nummer där och smutsar ner.


Jag stod framför Gudrun Schyman på ICA i Simrishamn i somras. Klart jag kikade ner i hennes korg. Där fanns maränger, tårtbottnar och en påse med något som hetter "tårtfyllning".

Gudrun och Den Hemlige Kocken borde ha ett snack.


För övrigt var det värsta rusningen till Bondens markand i lördags, det var en artikel om den i DN, det hade jag missat, men knappt ngn annan i hela stan.

"Man kan ju tro att stockholmarna aldrig någonsin tidigare har sett mat",utbrast en dam med en förtvivlad blick på köerna och de sinande stånden.


På kvällen var vi hemma på middag hos familjen C. De hade nog köpt upp halva marknaden. Otroligt lyxig middag.

Stekt squash som smakade så mycket i sig självt. Sallad på härliga tomtaer, grönsallad och quinoa med mycket pressad citron och salt. En sallad på bondbönor, mangold och purjo. Rödebtor med fetaost (ugnsgrillade). Och så vidare.

När råvarorna är så utsökta krävs varken mycket tillagning eller kryddor.


Dagens recept:
Potatis och squash-soppa


2-3 msk olja (jag föredrar raps)

1 gullök, hackad

2 vitlöksklyftor, finfinhackade

7 potatisar, skalade, i bitar

7-8 dl buljong

salt, peppar

1 rejäl squash el 2 mindre, i bitar

1 dl pesto

1 dl riven stark ost el små bitar av feta


Fräs lök i olja i några minuter. Häll på buljongen. Salta och peppra. Lägg i potatisen och koka tills den mjuknat. Addera squash och pesto. Koka ett par minter.

Servera som den är eller mixa den, värm igen och servera. Toppa med osten.

lördag 8 augusti 2009

Sommaren fortsätter! Jodå!


Sommaren måste fortsätta, trots att semestern är slut. För det är ju så här livet ska vara! Det ska vara ljummet och man ska få lulla omkring i pyjmas ända fram till middagen. Och man ska få hänga i en hammock en halv dag. Och man ska få äta gott minst tre gånger om dagen. Och man måste grilla!
Om man är lite sådär sensibel (jag ska inte nämna min man vid namn här) och blir bjuden på ta-med-köttet-själv-grillkväll, så kan man fixa foliepaket med vad man nu vill ha och på så sätt undvika att riskera att den egna maten hamnar i närkamp med flintastekarna.
På hemmaplan kan man ordna de mest fantastiska grillkvällar! Glöm inte att laga smakrika guckor, matiga sallader och mixa smarriga dressingar. Ingen grillkväll är komplett utan tillbehören!


Här kommer en matig lista med grilltips:

Spett med cocktailkorvar och grönsaker (för barn)

Foliepaket med potatis o feta (recept längre ner)

Indiska tikkaspett med tofu eller paneer (recept längre ner)

Örtmarinerad halloumi

Bönburgare

Portabellobiffar

Chili- och vitlöksmarinerade sojabiffar


Du ser, livet vid grillen tar inte slut för att man slutar med kött o fisk. Jag säger smask och presenterar här två recept som du inte kan vara utan en BBQ-kväll.



Fiffigt foliepaket

4 potatisar

1 aubergine

1 squash

4 tomater

1 lök

3 tsk olja

1 tsk vinäger

salt, peppar, örtkrydda

1 pkt fetaost

Lägg ut dubbelvikt folie, sådär 30 cm på bredd och 30 på längd. Vik upp kanterna så att det nästan blir som en skål.

Koka potatis några minuter. Klyfta. Lägg på foliepaketet med bitar av aubergine, squash, tomater i klyftor och annat du hittar där hemma. Addera lite lök av valfri sort. Skvätt på lite god olja, lite god balsamvinäger och salta o peppra. Strö gärna över rosmarin eller annan örtkrydda. Låt nu paketet stå på grillen en kvart, tjugo minuter. Rör om med jämna mellanrum. ta av från grillen och fördela fetan, smula den gärna.


Tikkaspett

Detta är ett förenklat recept från en brittisk vegotidning. De kan faktiskt, britterna!


några msk tikka-sås

1/2 liter naturell yoghurt

8 fina potatisar, ganska små

300 gr tofu eller paneer

3 rödlökar, skurna i klyftor

2 röda paprikor, skurna i bitar

2 msk mango chutney


Rör ihop tikkasåsen med ca 3 dl yoghurt. Koka potatisen i ca 7 minuter. Torka väl och lägg i tikkamarinaden tillsammans med tofu eller paneer skuret i stora bitar. Låt ligga minst ett par timmar.

Trä upp potatis, paneer/tofu, lök och paprika på spett. Låt grilla sådär 15 minuter. Under tidne kan du blanda chutney med resten av yoghurten. Servera spetten med yoghurtchutney, en grön sallad och ev indiskt bröd.



fredag 7 augusti 2009

Järpar med smask


Hur ska man klara av den där stora chocken när man kommer hem till stan efter semestern? Den stora chocken innefattar inte betong och trafikljus och folkmängder, utan att man måste försöka återgå till sin vanliga kost igen. Inte längre början dagen med smaskigt bröd (som Vendels tångbröd) och tomater från en av grannarna. Inte ta en fika med sockerkaka på förmiddagen. Inte börja med rosévin redan vid sådär fem-rycket.

Inte trycka i sig förrätt, varmrätt, dessert och ngt litet till drinken sådär vid midnatt.

Nä, tillbaka till gruvan.


Egentligen är det konstigt att vi lägger allt krut på helger och semester. Då får vi äta gott och förlusta oss. Men när det är vardag och vinter, ja, då ska allt vara så förbannat tråkigt och foträtt, knäckebröd och vatten.

Jag säger som vanligt; fram för lite fest då och då även på vardagen. Det behöver förstås inte handla om mat, det kan handla om ngt annat, trevliga gäster, fin dukning, ja, vad man nu är lagd åt för håll.


Järpar

Prova gärna den frysta vegofärs som finns, den är riktigt bra. Det ska alltså inte vara quornfärs, utan sojafärs. Låt den tina, blanda den med smaskiga smaksättare som fetaost och kapris. Man behöver inte ägg, den håller ihop bra i alla fall. Krydda ordenligt! Servera med klyftpotatis och smarrig sallad.

onsdag 5 augusti 2009

Festmat


Föredraget på Shipleys var kul. Blandad publik, den yngsta var 7 år. Hon hade fått frågan om hon ville vara med sin mormor eller komma med och "lyssna på en tant som pratar om grönsaker". Ja, att hon valde det sistnämnda får en att undra över den stackars damen som är hennes mormor.

Det kom inte många frågor vid själva föredraget, men väl efteråt, så som det brukar. Många frågor rörde finmat, festmat, högtidsmat. Och visst kan det vara knivigt, det finns ju inga givna vegorätter vid jul eller storfest eller midommar eller vid kräfttider...

Det viktiga tycker jag är att det blir ngt tillagat, inte bara fina grönsaker, hur gott det än kan vara. Man kan göra väldigt fina ätliga saker av filodeg, matiga tårtor.


Mattårta

Man tar ett ark deg, lägger ut det, penslar på olja eller smält smör. Lägger på ett till. Upprepa till du har fyra lager. Sedan kan du fylla det med i stort sett vad du vill, som jag tidigare nämnt när jag skrev om paj utan paj. Spenat och ricotta. Quornfärs och västerbotten. Squash och feta. Det får inte vara för rinnigt med andra ord, en ganska fast röra med ngn typ av ost i. Blandade grönsaker med keso går bra. Men se till att innehållet har runnit av i så stor utsträckning det bara är möjligt.

Vik över degen, skrynkla ihop den på toppen, så att det ser lite kråsartat ut. In i ugnen i 45 min-1 timme.