Sommaren måste fortsätta, trots att semestern är slut. För det är ju så här livet ska vara! Det ska vara ljummet och man ska få lulla omkring i pyjmas ända fram till middagen. Och man ska få hänga i en hammock en halv dag. Och man ska få äta gott minst tre gånger om dagen. Och man måste grilla!
Om man är lite sådär sensibel (jag ska inte nämna min man vid namn här) och blir bjuden på ta-med-köttet-själv-grillkväll, så kan man fixa foliepaket med vad man nu vill ha och på så sätt undvika att riskera att den egna maten hamnar i närkamp med flintastekarna.
På hemmaplan kan man ordna de mest fantastiska grillkvällar! Glöm inte att laga smakrika guckor, matiga sallader och mixa smarriga dressingar. Ingen grillkväll är komplett utan tillbehören!
Här kommer en matig lista med grilltips:
Spett med cocktailkorvar och grönsaker (för barn)
Foliepaket med potatis o feta (recept längre ner)
Indiska tikkaspett med tofu eller paneer (recept längre ner)
Örtmarinerad halloumi
Bönburgare
Portabellobiffar
Chili- och vitlöksmarinerade sojabiffar
Du ser, livet vid grillen tar inte slut för att man slutar med kött o fisk. Jag säger smask och presenterar här två recept som du inte kan vara utan en BBQ-kväll.
Fiffigt foliepaket
4 potatisar
1 aubergine
1 squash
4 tomater
1 lök
3 tsk olja
1 tsk vinäger
salt, peppar, örtkrydda
1 pkt fetaost
Lägg ut dubbelvikt folie, sådär 30 cm på bredd och 30 på längd. Vik upp kanterna så att det nästan blir som en skål.
Koka potatis några minuter. Klyfta. Lägg på foliepaketet med bitar av aubergine, squash, tomater i klyftor och annat du hittar där hemma. Addera lite lök av valfri sort. Skvätt på lite god olja, lite god balsamvinäger och salta o peppra. Strö gärna över rosmarin eller annan örtkrydda. Låt nu paketet stå på grillen en kvart, tjugo minuter. Rör om med jämna mellanrum. ta av från grillen och fördela fetan, smula den gärna.
Tikkaspett
Detta är ett förenklat recept från en brittisk vegotidning. De kan faktiskt, britterna!
några msk tikka-sås
1/2 liter naturell yoghurt
8 fina potatisar, ganska små
300 gr tofu eller paneer
3 rödlökar, skurna i klyftor
2 röda paprikor, skurna i bitar
2 msk mango chutney
Rör ihop tikkasåsen med ca 3 dl yoghurt. Koka potatisen i ca 7 minuter. Torka väl och lägg i tikkamarinaden tillsammans med tofu eller paneer skuret i stora bitar. Låt ligga minst ett par timmar.
Trä upp potatis, paneer/tofu, lök och paprika på spett. Låt grilla sådär 15 minuter. Under tidne kan du blanda chutney med resten av yoghurten. Servera spetten med yoghurtchutney, en grön sallad och ev indiskt bröd.
mums, jag tycker sommarens riktiga hit var dom där gurkskivorna med citron och salt!
SvaraRaderaKan du lägga ut något bra tofubiffsrecept?
SvaraRaderaKlart jag ska lägga ut tofubiffsrecept! Det gör jag imorgon!
SvaraRadera