söndag 27 september 2009
Bröd & soppa!
Igår fick jag av en slump biljetter till Bagerimässan i Malmö - och gick naturligtvis dit. Det var en mässa enbart för branschfolk vilket innebar att de bjöd på allt i kondisväg!
Helt galet, jag åt mjukglass (man fick själv manövrera maskinen!), munkar, brownie, chokladmousse, vanlig glass, bullar, citronmarängkaka, chokladtårta...
Allt var väldigt smaskigt och jag blev sådär sockerhög som man kan förvänta sig. Det jag däremot (naivt nog) inte hade förväntat mig var att väldigt många av utställarna sålde mixer av olika slag. Mixer som man till exempel bara blandade ut med vatten och så vips var det citronkräm att spritsa ut på tårtor och kakor. Det där med att konsumenterna inte vill ha E-nummer verkade inte ha spritt sig in i den där branschen.
Jag som har tänkt att är bröd, kakor och bullar bakade på bageri eller kondis är det förstås bakat på riktiga råvaror.
Baka själv!
Nödsoppa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk (ful)curry
2 msk olja
4 morötter
2 palsternackor
1/2 buljongtärning
1,5 dl röda linser
Hacka lök fint, fräs med curryn i lite olja.
kär moror och palsternacka i mindre bitar, häll i och låt fräsa ngn minut. Häll på ca 7 dl vatten. Koka upp, i med buljong och linser. Koka minst tio minuter.
Mixa allt. Servera med en klick creme fraiche eller lite kryddgrönt eller annat som ser trevligt ut.
Servera med rågbröd.
Detta var en soppa som vi lagade på landet när vi upptäckte att vi inte hade ngt hemma till lunchen. I en sådan här soppa kan man just stoppa allt man hittar i gömmorna. Några grönsaker plus linser eller bönor och en smarrig smaksättare så är det klart!
Enkelt rågbröd
50 gr smör
5 dl vatten (eller mjölk eller fil)
1/2 pkt jäst
2 msk sirap
1,5 tsk örtsalt
7 dl rågmjöl
5-6 dl vetemjöl
Smält smöret. Blanda med vatten (el mjölk/fil) till fingervarmt. Häll lite på jästen, rör ut.
Addera resten av degvätskan, sirap, salt, rågmjöl samt nästan allt vetemjöl.
Arbeta till smidig deg. Jäs 30 min.
Knåda degen, dela i 4 bitar. Rulla till bollar, platta ut till kakor på bakpapper. Gör hål i mitten (sådär 3-4 cm stort), nagga bröden med gaffel.
Låt jäsa 30 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 12-15 min. Svalna dem på galler.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar