tisdag 23 februari 2010

The return of the mezes


I fredags hade vi en väldigt smarrig middag här hemma. Vi bjöd på mezes, libanesiska smårätter.Det kändes vid det här laget lite retro, det fanns en tid för sådär 7-8 år sedan när det plötsligt pangade till av mezeställen i Stockholm och vi åt på Beirut Café säkert en gång i veckan (ja, det var innan sonen föddes, rätt gissat).
Vi åt det så ofta att det till slut kändes ungefär lika spännande som pyttipanna. Men nu är det dags igen!

Till sex personer (och en unge) lagade vi:
hoummos, baba ganoush, morotstzatziki, fetacigarrer, valnötsröra, potatisklyftor, tzayspett.
Självklart hade vi stora, lyxiga oliver till.


Pias förnenklade valnötsröra, Mhamara
3 paprikor, röda och gula
0.5 dl olja
150 gr valnötter
0.5 tsk spiskummin
1 liten liten sked harissa
salt

Ugnsbaka paprikorna i 20 minuter på 225 gr. Dra bort skalet. Skär bort härnhuset. Mixa de fina delarna med olja, nötter, spiskummin och harissa. Smaka av med salt. Låt stå i kyl en timme eller två.


Ulrikas fetaostcigarrer
12 ark vårrulledeg
1 pkt feta
1 dl grovt hackad bladpersilja
salt o peppar
2 ägg
matolja

Blanda fetaosten med en äggula. Mosa med gaffel. Blanda i salt, peppar o persilja.
Skeda upp röran på arken.
Rör ett ägg. Pensla ägget på kanterna på varje ark. Vik ihop till små paket.
Fritera i ett par minuter i matolja. Var försiktig, oljan kan skvätta!
Servera omedelbart, godast färska.
Kan med fördel serveras med en citronklyfta, gott att pressa över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar