tisdag 9 februari 2010

Soppa med smak av våren


Idag kan man läsa om köttklister i dagspressen.
Bara ordet!
Köttklister!
Hade jag inte redan varit vegetarian hade jag blivit det ögonaböj bara av blotta åsynen av det där ordet.

Anders har under den senaste månaden gjort en sparrissoppa flera gånger, den är så god att vi nästan skulle kunna äta den tre gånger om dagen. Den går också att finjustera efter smak och tillgång (på vin eller Pernod).
Soppan är inte alls i säsong, jag ber om ursäkt för detta, men nu längtar vi väl alla efter våren så mycket att vi på något sätt måste få en liten försmak av vad som ska komma.

Till soppan passar en skiva bröd med skalade edamamebönor (mellan bröd och bönor kan man bre ett tunt lager färskost eller annat krämigt så att bönorna hålls på plats).

Klassisk sparrissoppa
2 pkt fryst sparris
5 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
3 dl grädde
8 dl buljong
vitpeppar
1 dl vitt vin eller 0.5 dl Pernod

Tina sparrisen efter anvisning på paketet (eller ta färsk om du har det förstås).
Finhacka schalotten och vitlöksklyfta.
Fräs lök i olja på mycket låg värme.
Lägg i sparris i bitar.
Addera grädde och buljong.
Vitpeppar efter smak.
Vin/Pernod.
Puttra på en sådär tio minuter.
Mixa. Servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar