tisdag 6 oktober 2009

Squashplättar och maten vi slänger


Det känns som om att vi varje dag kan läsa om hur mycket mat vi slänger, vi svenskar. Lite olika siffror kommer upp, men ungefär var fjärde matpåse slängs, alltså en fjärdedel av all mat vi köper slängs!

Vi slänger själva en hel del hemma hos oss, ofta är det för att vi kokat för mycket pasta eller så är det stackars grönsaker som ligger längst in i kylen ioch helt fräckt har glömts bort av oss.

Att förvara mat rätt är en konst! Jag har snokat runt på olika sajter för att få reda på hur man förvarar mina favoritgrönsaker och så här ser det ut:

Aubergine. Förvaras svalt, men inte kallare än +8º, gärna också i en plastpåse, eftersom den är känslig för uttorkning.

Broccoli. Som auberginen, gör gärna lufthål i påsen så att det inte blir kondens.

Champinjoner. I papperspåse i kyl, aldrig plastpåse.

Kål (blomkål, vitkål, brysselkål och grönkål). Förvara i plastpåse i kylskåpet.

Morötter. Ta bort blasten och lägg morötterna i en plastpåse i kylskåpet.

Potatis. Potatis ska lagras mörkt och svalt, dock inte för kallt. En jordkällare är det allra bästa. Låt potatisen annars vara kvar i sin papperspåse och förvara den i kylskåpet. Om temperaturen går under +2º blir den vattnig och får en sötaktig smak.

Purjolök. Förvara i plastpåse i kylskåp. Plocka bort de yttersta bladen om de är skadade.

Rödbetor. Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåpet. Blasten är god att t.ex. hacka och blanda i pyttipanna.

Sallat. Förvara i kylskåp i plastpåse.

Squash (zucchini). Förvara i plastpåse i svalskåp (lägst +7º).

Tomater. Låt omogna tomater eftermogna i rumstemperatur. Lägg mogna tomater i svalskåp (lägst +11º) och helst i en papperspåse.

Vitlök. Bör förvaras torrt och kallt. Om du inte har något passande utrymme och bara ska förvara löken under en kortare tid, låt den ligga framme i rumstemperatur.



Dagens recept:

Squashplättar med feta, dill och algkaviar

4 portioner eller 6-8 portioner som förrätt eller bufférätt

2 squash

1 dl hackad dill

200 g fetaost

4 ägg

2 dl siktat dinkelmjöl

salt

peppar

1 liten rödlök

2 dl gräddfil

1 burk algkaviar


Skala squashen och riv den. Är den väldigt saftig kan du låta den rinna av en stund eller pressa ur vätskan med händerna. Blanda med hackad dill. Mosa fetaosten smulig och blanda i den. Rör i ägg och mjöl. Salta och peppra. Låt stå en halvtimme.
Skeda ut smeten i en varm stekpanna med olja. Försök att göra plättarna ganska platta, annars finns risken att de blir väl lösa inuti. Stek cirka 3-5 minuter på varje sida.
Servera med en klick gräddfil, finhackad rödlök och algkaviar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar