måndag 19 april 2010

Salladssoppa!


Lite tjat:
Är du i Stockholm och sugen på riktigt bra vegomat? Gå genast till Fredsgatan 12. Det må låta dyrt, men går du på lunchen betalar du en rimlig peng för ypperlig mat, fin miljö och perfekt service.
De som arbetar där blir, olikt många andra krogfolk, inte alls besvärade när du ber om vego, utan snarare lite exalterade. De kan!

Var där i förra veckan och fick en sallad med vichyssoise. Lät lite märkligt men var självklart underbart gott.
Inspirerade till att tänka lite annorlunda.
Eget recept inspirerat av lunchen hittar du nedan.
Du kan egentligen ta vilka grönsaker du vill, kanske färska bönor, fina tomater, sparris...



Primörsallad (med vichyssoise)

Den här salladen kan ätas med eller utan soppa. Är det kallt ute vill du säkert serveras soppan rykande varm. Servera salladen i djup tallrik, häll på ett par deciliter skummande soppa.

4 potatisar
4 morötter
1 broccoli
3 rödbetor
100 gr skott

Vichyssoise
2 purjolökar
1 schalottenlök
1 msk smör
5 potatisar, mjölig sort
5 dl grönsaksbuljong
2 dl torrt vitt vin
2 dl matlagningsgrädde
Salt
peppar
1 knippe gräslök, finhackad

Skala potatis, morötter och rödbetor. Ansa broccolin, dela i mindre bitar..
Koka till al dente, ca 10- 15 minuter för nypotatis, 5-10 minuter för späda morötter, 15-20 minuter för rödbetor, några minuter för broccolibuketterna.
Skär i klyftor och bitar, fördela i djupa tallrikar tillsammans med skotten. Servera eventuellt med soppan.
Tillagning soppa:
Ansa löken och skär i mindre bitar. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Fräs i smör. Tillsätt buljong, vin och grädde. Låt småkoka till potatisen är mjuk, ca 10 minuter.
Mixa soppan till den är riktigt skummig. Smaka av med salt och peppar.
Häll den över salladen, toppa med gräslök.

3 kommentarer:

  1. Låter jättegott :)

    Vill även passa på att tacka för att du fick mig intresserad av veg-mat. Vego paradiso var min första veg. kokbok och den har jag använt flitigt, så tack för all inspiration :)

    Ha det fint! mvh, Molly

    SvaraRadera
  2. Vad kul!
    Nu blir jag peppad att fortsätta skriva vego :-)

    SvaraRadera
  3. vad kul!
    det var så lite så :) jag har alla dina böcker så jag fick blodad tand efter vego paradiso :)

    SvaraRadera