torsdag 6 maj 2010

Vego på grillen!


Svenska naturskyddsföreningen går ut med tips på miljövänlig(-are) grillning: Förutom att man ska strunta i engångsgrill och sådant ska man också dra ner på köttet.
Bort med mackens flintastek, in med grönsakerna!

Lättare sagt än gjort för den stora skaran som är vana vid att grilla kött och korv och bara ha grönsakerna som tillbehör.
Men jag lovar dig att det går att grilla gott utan kött och fisk.

Förutom de råvaror som ska grillas ska du förstås ha några goda marinader och några goda såser, någon sallad och andra smarriga tillbehör.
En marinad kan ju vara klassisk på olja, soja och vitlök, men den kan också innehålla saffran eller rödvin eller olja och citronskal eller en massa örtkryddor.
Grönsaker är också goda att marinera. Testa hela champinjoner i basilikamarinad!
En kall sås på yoghurt, ädelost och svartpeppar är aldrig fel. Kanske en hetare sås på gräddfil, finhackad chilifrukt och örtsalt?

Vad ska du då lägga på grillen? Halloumi är en klassiker, alltid gott!
Polenta blir extra gott när det grillas, passar bra med en god kall sås till.
Låt ett gäng cocktailtomater grillas i ett foliepaket långt ute på kanten.
Nypotatis som ligger i foliepaket blir också galet gott, kanske med en sked örtsmör eller vitlökssmör. Det är också gott att halvera potatisen och lägga på en skiva smakrik ost och låta den grillas i paket.

Fyllda snackspaprikor blir en hel måltid i sig, man kan fylla dem med linsröra eller keso smaksatt med olivet eller vad man vill. Antingen kan man grilla paprikan först och sedan fylla den med röran eller så kan man vara våghalsig och grilla hela alltet, då får man vara noga med att paprikan inte änder sig neråt så att allt det smaskiga trillar ner bland grillkolen.


Gräslökssmör

100 gr smör
1 knippe gräslök
salt
svartpeppar

Hacka gräslöken fint. Blanda alla ingredienser. Forma ev till rulle i smörpapper. Låt vila i kylen.

Smör med soltorkade tomater
100 g smör
0,5 dl soltorkade tomater, mixade
1 vitlöksklyfta, pressad eller finhackad
salt
vitpeppar

Blanda alla ingredienser. Forma ev till rulle i smörpapper. Låt vila i kylen.


Paprikor med krämig fyllning
4 snackpaprikor
100 gr fetaost
0,5 dl crème fraiche
1 krm svartpeppar
1 msk olja

Skär av ett lock på varje paprika och peta ur kärnorna.
Mosa fetaost och crème fraiche, smaka av med salt och peppar.
Fördela i paprikorna, sätt tillbaka locken och sätt ihop med tandpetare. Pensla med olja.
Grilla runt om i cirka 10 minuter.

3 kommentarer:

  1. BONUS: Vitlöksdoftande kronärtskockor
    2 kronärtskockor
    2 msk citronjuice
    1 dl olivolja
    50 gr smör
    1 vitlöksklyfta, pressad eller finhackad

    Skär av toppen och stjälken på skockorna.
    Dra ur det mesta av skägget.
    Skär på längden och pensla med citron och olja.
    Grilla långt från glöden ca 40 minuter.
    Blanda smör och vitlök.
    Klicka vitlökssmöret på de färdiggrillade skockorna.

    SvaraRadera
  2. oj oj oj vad gott!
    Så fort temperaturen höjs bara någon grad är det jag som plockar fram grillen och provar ALLA dina grilltips!

    SvaraRadera
  3. sen vet du ju säkert att det är bättre både för miljön, dig själv och framförallt djuren att vara vegan. Vill du ha hjälp med det så kolla vegan.nu där finns det många som kan hjälpa dig.

    SvaraRadera