onsdag 6 maj 2009

Falafel & fulcurry


Varje tisdag har jag och A date. Då hämtar min mamma G på dagis och de äter middag tillsammans. Igår skulle jag och A till Ikea. Du förstår själv att det inte blev den mest romantiska av date-er. Skrikande barn, slamrig miljö, hemsk belysning, stress.


Det positiva med menyn på Ikeas restaurang är att de har flera vegoalternativ. Det negativa är ju uppenbart. Igår hade de bara två vegorätter kvar, jag tog falafel. Falafel är riktig nödmat tycker jag, det är ngt man tar när man absolut inte hittar ngt annat. Falafeln på Ikea var ätbar, med näppe.


Det finns dock ett ställe man kan åka till bara för att falafel eftersom den är exceptionell. I Malmö finns antagligen världens bästa falafel. Inte bara på ett enda ställe utan faktiskt överallt. Det beror delvis på att man får den i ett tunnbröd istället för i ett torrt pitabröd. Det beror delvis på att man får den i en plastpåse, vilket gör att den är lätt att äta. Det beror delvis på att de har picklad gurka i som sätter just den där sprätten på falafeln som den behöver.


För en ultimat falafelupplevelse, åk till Falafel Nr 1, under bron vid Rosengård centrum. Godare än så kan det knappast bli!


Dagens recept:

Fulcurry


Ibland kan jag bli otroligt sugen på sådan där curry man fick när man var liten, sådan som man knappt kan få idag såvida man inte går i skolan. Den typen av curry kallar vi här hemma för fulcurry. Den skulle få en indier att svimma och visst är den inte särskilt spännande, men den är liksom trygg.


Stek en hackad lök i rikligt med olja. Ta i en eller två hackade vitlöksklyftor också. Strö över rikligt med fulcurry (mataffärens eget märke duger!). Addera champinjoner i bitar samt paprika i bitar. Häll på en förpackning I-Mat (havregrädde). Rör ut en buljongtärning om du har ngn utan massa äckliga tillsatser. Hacka i några tomater. Låt simma omkring medan du sköljer en burk med kikärtor. Häll ner. Servera med fullkornsris

1 kommentar:

  1. ah får nästan lust att åka till malmö bara för det :-)

    SvaraRadera