måndag 2 november 2009

Broccolismask


Nu har jag kommit fram till att såväl vardagsmat som festmat är ett problem. Ja, jag menar inte att gnälla, att laga mat är ju jättekul etc etc

Men att laga vardagsmat som är god, näringsrik, klimatvänlig och gillas av alla i hushållet är ofta ett gissel. I alla fall för mig. Och festmat är för många ganska svårt, för vegetarianer är det lite extra svårt eftersom det inte finns lika många genvägar som det finns för blandkostare som kan köpa en bit finfint kött eller lite lyxiga skaldjur. Vi vegosar måste helt enkelt tänka till lite mer!


Ett bra sätt att tvinga sig själv till att göra just vardagsmaten lite roligare är att se till att ha gäster. Vardagsmatgäster.


För sådär fyra-fem år sedan började vi äta middag med en annan familj en gång i veckan, en vardag. Varannan hos oss, varannan hos dem. Det är en superdeal. När vi får äta hos dem är det lyx att bara traska dit och sätta sig vid dukat bord. När de äter hos oss är det roligare att laga mat än om det bara är till den egna familjen.

Vi håller oss till relativt enkla rätter, men kanske piffar vi lite extra med ngn god sallad till eller en lite Parmesan till pastan.

För ett par veckor sedna fick vi en underbar broccoli i ugn hos dem, nu har vi utökat dem när vi lagat den själva, till att bli nästan en hel måltid!


Santa Broccoli

0.5 kg färsk broccoli eller fryst

1 frp creme fraiche

1 dl riven ost, gärna riktigt smakrik

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

salt

peppar

1 påse vegetarisk bacon (fryst)



Sätt ugnen på 200 gr.

Ansa den färska broccolin. Dela i mindre bitar. Rör ihop creme fraiche med ost. Finhacka lök. Fördela allt i ugnsfast form. Häll över bacon. Salta och peppra.

Sätt in i ugnen i ca 40 minuter. Toppa ev med valnötter.

Servera med en rejäl sallad på gröna blad, rivna morötter, tomater och solroskärnor.

3 kommentarer:

  1. Ska prova imorgon, låter gott!

    SvaraRadera
  2. Och det låter inte alltför svårt, tom jag kanske kan....Maud

    SvaraRadera
  3. Mums!!Låter jättegott!Måste absolut provas.

    SvaraRadera