måndag 14 december 2009

Julmat! Och julklappstips nr 2!



Bästa julklapparna tycker jag är sådant som går att äta. Förstås.

Inte bara för att det är härligt att få äta utan också för att man slipper köpa eller få meningslösa grejer som bara står och samlar damm någonstans. Läste ngnstans att man ska ge just sådant som mottagaren ändå skulle förbruka, fast jag tycker ju förstås att man då kan passa på att köpa en lite roligare variant av den där saften eller senapen eller flarran vin eller vad man nu vill hitta på. Lite lyxigare eller KRAV-märkt eller med snyggare etikett. Helst allt förstås.

En jul fick jag och A för oss att vi skulle göra alla våra julklappar själva, sådär helylle-PC som det bara går. Allt skulle vara vego och ätbart.
Varenda kväll i december stod vi hemma i köket och rullade små larviga chokladpraliner och rörde i chutney och bakade ut saffransbiscotti och allt vad det var.

Det kändes som att det tog ungefär hela månaden. Men faktum är att det var väldigt roligt och nästan värt det ändå. Trots att de flesta som fick det knappt la märke till att det var hemmagjort.

Julklappstips nr 2 är detta till trots inte hemmagjorda praliner utan köpta (herregud, halva månaden har ju gått). Jag fixade just ihop fina paket till förskolepedagogerna (hoppas ingen av dem läser detta) för ca 225 kr styck. Då ingick fin saft, senap (som fått VM-guld!), te, Saltå Kvarns vinäger, marsipanlimpor och en liten chokladkartong. Man kan ju knappt få en bättre klapp för pengarna!



Grönkålstarte med gorgonzola

800 gr grönkål
200 gr gorgonzola
4 ägg
250 gr ricotta
1 dl valnötter, hackade
svartpeppar
50 gr smnör
0.5 dl olja
1 pkt filodeg.

Sätt ugnen på 175 gr.
Tina fryst kål. Ansa och fräs om du har färsk. Se till att så gott som all vätska avdunstar.
Blanda kål, gorgonzola, ägg, ricotta, valnötter i en bunke. Peppra efter smak.

Smält smör och blanda med olja. Vik försiktigt ut ett filodegsark, pensla med smörblandningen, lägg i en springform med den smörade sidan nedåt. Täck botten, låt arket hänga över ena sidan av springformen.

Gör likadant med nästa ark, men lägg det omlott med det första arket. När du lagt på fyra-fem ska formens kant vara helt täckt av deg.

Häll ner grönkålsblandningen. Vik degen över toppen så att den täcks helt. Dekorera ev mitten av tårtan med en extra bit filkodeg som en topp.

Pensla med smörblandningen.
Baka i ugn i ca en timme. Dekorera med valnötter eller fikon.

God varm, kall eller ljummen!

PS
Om filodeg: Denna deg är supertunn och måste behandlas varsamt. Hittar du den som kylvara tycker jag själv att den varianten är enklast att använda. Hittar du bara fryst så låt den ligga i kylen över natten.
Så fort du öppnat förpackningen börjar degen att torka, så arbeta snabbt.

Använd deg (som inte går åt till tårtan) att göra små rullar eller paket med vad som helst inuti, ja, det kan vara en rest av ngn maträtt eller bär med muscovadosocker och en klick kesella eller så. Bara in i ugnen några minuter till gyllenbruna och så rätt in i munnen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar