söndag 20 december 2009

Och lite mera julmat


Vare sig man bara käkar vego eller inte vill man kanske förnya sitt julbord lite trots att man vill behålla de traditionella smakerna och produkterna. Eller?

Rödkål är ett exempel på en råvara som brukar finnas på de flesta julbord, även om ingen direkt kastar sig över det.

Nedan följer ett recept som passar till drinken eller toddyn eller glöggen man får innan maten.


Rödkålstoast

2 msk olja
1 msk vit balsamvinäger
1 msk honung
1 msk senap
1 liten bit rödkål, ca 200 gr
4 skivor kavring
smör
100 gr ekbladssallad eller spenat
1 färskt fikon
ev valnötter

Rör ihop marinad av olja, vinäger, honung och senap. Hyvla rödkålen i tunna strimlor. Låt ligga i marinaden några timmar (gärna över natten).

Skär bort kanterna på brödet. Dela varje skiva på mitten. Rosta i torr panna. Låt svalna. Bred på smör. Lägg på sallad och rödkål. Toppa med tunna skivor fikon och ev valnötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar