fredag 7 augusti 2009

Järpar med smask


Hur ska man klara av den där stora chocken när man kommer hem till stan efter semestern? Den stora chocken innefattar inte betong och trafikljus och folkmängder, utan att man måste försöka återgå till sin vanliga kost igen. Inte längre början dagen med smaskigt bröd (som Vendels tångbröd) och tomater från en av grannarna. Inte ta en fika med sockerkaka på förmiddagen. Inte börja med rosévin redan vid sådär fem-rycket.

Inte trycka i sig förrätt, varmrätt, dessert och ngt litet till drinken sådär vid midnatt.

Nä, tillbaka till gruvan.


Egentligen är det konstigt att vi lägger allt krut på helger och semester. Då får vi äta gott och förlusta oss. Men när det är vardag och vinter, ja, då ska allt vara så förbannat tråkigt och foträtt, knäckebröd och vatten.

Jag säger som vanligt; fram för lite fest då och då även på vardagen. Det behöver förstås inte handla om mat, det kan handla om ngt annat, trevliga gäster, fin dukning, ja, vad man nu är lagd åt för håll.


Järpar

Prova gärna den frysta vegofärs som finns, den är riktigt bra. Det ska alltså inte vara quornfärs, utan sojafärs. Låt den tina, blanda den med smaskiga smaksättare som fetaost och kapris. Man behöver inte ägg, den håller ihop bra i alla fall. Krydda ordenligt! Servera med klyftpotatis och smarrig sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar