onsdag 5 augusti 2009

Festmat


Föredraget på Shipleys var kul. Blandad publik, den yngsta var 7 år. Hon hade fått frågan om hon ville vara med sin mormor eller komma med och "lyssna på en tant som pratar om grönsaker". Ja, att hon valde det sistnämnda får en att undra över den stackars damen som är hennes mormor.

Det kom inte många frågor vid själva föredraget, men väl efteråt, så som det brukar. Många frågor rörde finmat, festmat, högtidsmat. Och visst kan det vara knivigt, det finns ju inga givna vegorätter vid jul eller storfest eller midommar eller vid kräfttider...

Det viktiga tycker jag är att det blir ngt tillagat, inte bara fina grönsaker, hur gott det än kan vara. Man kan göra väldigt fina ätliga saker av filodeg, matiga tårtor.


Mattårta

Man tar ett ark deg, lägger ut det, penslar på olja eller smält smör. Lägger på ett till. Upprepa till du har fyra lager. Sedan kan du fylla det med i stort sett vad du vill, som jag tidigare nämnt när jag skrev om paj utan paj. Spenat och ricotta. Quornfärs och västerbotten. Squash och feta. Det får inte vara för rinnigt med andra ord, en ganska fast röra med ngn typ av ost i. Blandade grönsaker med keso går bra. Men se till att innehållet har runnit av i så stor utsträckning det bara är möjligt.

Vik över degen, skrynkla ihop den på toppen, så att det ser lite kråsartat ut. In i ugnen i 45 min-1 timme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar