måndag 17 augusti 2009

Sensommarsoppa


I köket står en påse från Bondens egen marknad, fylld med tomma pizzakartonger.

Så är livet här. Vi vill leva på krav-odlade grönsaker, och gör så då och då, men lika ofta blir det pizza eller sushi från någon av de farligt närbelägna krogarna.

Det är svårt att leva som man lär. Måste vara jobbigt för Den Hemlige Kocken att gå och handla, alla som känner igen honom måste ju kika ner i hans korg och kolla så att det inte ligger några E-nummer där och smutsar ner.


Jag stod framför Gudrun Schyman på ICA i Simrishamn i somras. Klart jag kikade ner i hennes korg. Där fanns maränger, tårtbottnar och en påse med något som hetter "tårtfyllning".

Gudrun och Den Hemlige Kocken borde ha ett snack.


För övrigt var det värsta rusningen till Bondens markand i lördags, det var en artikel om den i DN, det hade jag missat, men knappt ngn annan i hela stan.

"Man kan ju tro att stockholmarna aldrig någonsin tidigare har sett mat",utbrast en dam med en förtvivlad blick på köerna och de sinande stånden.


På kvällen var vi hemma på middag hos familjen C. De hade nog köpt upp halva marknaden. Otroligt lyxig middag.

Stekt squash som smakade så mycket i sig självt. Sallad på härliga tomtaer, grönsallad och quinoa med mycket pressad citron och salt. En sallad på bondbönor, mangold och purjo. Rödebtor med fetaost (ugnsgrillade). Och så vidare.

När råvarorna är så utsökta krävs varken mycket tillagning eller kryddor.


Dagens recept:
Potatis och squash-soppa


2-3 msk olja (jag föredrar raps)

1 gullök, hackad

2 vitlöksklyftor, finfinhackade

7 potatisar, skalade, i bitar

7-8 dl buljong

salt, peppar

1 rejäl squash el 2 mindre, i bitar

1 dl pesto

1 dl riven stark ost el små bitar av feta


Fräs lök i olja i några minuter. Häll på buljongen. Salta och peppra. Lägg i potatisen och koka tills den mjuknat. Addera squash och pesto. Koka ett par minter.

Servera som den är eller mixa den, värm igen och servera. Toppa med osten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar