måndag 16 mars 2009

Biodynamiskt och asiatiskt


Vi var på utflykt till Ytterjärna i helgen. Säga vad man vill om antroposoferna, men mums vilken mat. Restaurangen hade stängt men på caféet fanns härlig lunchmat. Snacka om att följa säsongen! Dagens rätt var ugnsrostade rotfrukter med jordärtskockspuré (och generöst med olja) samt en sallad på savoykål, rödbetor, bönor och linser.

Sonen nöjde sig med en kanelbulle men även den en ljuvlig upplevelse (ja, jag fick faktiskt smaka).


Hela helgen har varit fullproppad med god mat, igår stod A i köket större delen av eftermiddagen vilket resulterade i en härlig middag med indiska smaker. Bland annat en mycket god och mättande gryta med bas av tomat och cashewnötter. Tyvärr gick han inte på recept och kom inte ihåg riktigt vad han hade i, men något sådan här tror jag det var:


Dagens recept

Cashewnötsgryta


Börja med att fräsa en stor gullök, hackad, med vitlök i mycket olja. Tillsätt en halv röd chilifrukt, finfinhackad, plus ca en matsked riven ingefära (eller mindre, efter smak). Häll ner två burkar krossade tomater, låt puttra med ca 150 gr cashewnötter som ska vara malda eller körda i mixer. Addera spiskummin och salt efter smak.

Låt puttra i minst en timme. När vi var i Indien så fick vi denna rätt och fick göra ett studiebesök i köket, där sa kockarna att den ska koka i flera dygn... kanske svårt att få till i praktiken.

Fyll på denna härliga bas med grönsaker i bitar samt kikärtor. Servera med ris och sallad. Smasksmask.

1 kommentar: