tisdag 31 mars 2009

Våren = sallad!


Jag och A gjorde en våldsam avstickare förra veckan på vår tisdagsdate. Istället för att uppsöka en indisk krog letade vi oss till en krog på Skånegatan. Den heter märkligt nog Nygatan och är en trevlig kvartskrog i ordets bästa bemärkelse. Menyn består bara av en sju-åtta rätter, varav två vegetariska. A tog lasagnen som kanske var lite väl pastatung, men god. Jag tog en auberginerätt, på tjocka ugnsgrillade aubergineskivor låg quornfärs och getost. Det var inte alls dumt. Ingen direkt kulinarisk upplevelse, men för 120 kronor var det absolut prisvärt. Trevlig service och fin miljö. Plus i kanten!


Nu är det vår, visst törs man säga det efter dagens sol, och med våren kommer sallader. I alla fall på mitt bord. Saknar den där lilla krogen på Erstagatan som bara hade matiga sallader, kan ingen öppna en ny?


Dagens rätt

Matig sallad


Koka röda linser, ca 2 dl, tills de blir al dente, max 10 minuter. Addera med rikligt med blandad grönsallad, gärna såväl lite mesig (typ isberg) som mer smakrik. Ta alla grönsaker du kan tänka dig och skär i fina små bitar; det kan vara kokt rödbeta, grillad rödlök, gurka, tomter, grillad paprika, squash i fina osthyvlade slingor, marinerade champinjoner, grillad potatis eller vad du nu hittar i kylen och skafferiet. Det viktiga är att det är många olika grönsaker!

Rör ihop allt och servera med A:s underbara dressing, ngn slags Nobisdressing. Blanda ett ägg med en msk vinäger, gärna i matberedare. Addera 2,5 dl olja, lite i taget.Rör i 1 tsk Dijonsenap och en pressad vitlöksklyfta. Salta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar