söndag 1 mars 2009

Schlagermat och rotfruktssoppa


Ännu en konstig sak jag sett i mataffären: Schlagermat! Jo, helt sant. Förpackningen låg där i frysdisken, innehöll oformlig kyckling, ris och några stackars grönsaker. Detta skulle man alltså äta när man tittade på schlagerfestivalen.


Den färdigförpackade TV-maten hade säkerligen ett gott uppsåt när den kom på 50-talet. Den skulle frigöra tid så att även frun i hushållet skulle kunna njuta av den nya tekniken i form av televisionen. Och så gjordes det! TV-dinnern blev en omedelbar succé, redan första året såldes nära på 10 miljoner små folielådor med kött, potatis och pliktskyldiga ärtor.


En närmare titt på exempel Schlagerfest! som schlagermaten från Findus heter berättar naturligtvis att det förutom kyckling, ris och grönsaker också finns modifierad stärkelse, stabiliseringsmedel (E500, E331), aromämnen, ättika, druvsocker, jästextrakt, lökextrakt och kryddextrakt.

I livsmedelsvärlden är 1 + 1 aldrig lika med 2, utan oftare 5 eller mer.


Dagens recept:
Rotfruktssoppa med örtricotta


Ta de rotfrukter du har hemma eller gillar. När jag lagade soppan i fredgas blev det 3 stora potatisar, 3 stora morötter, 4 palsternackor, 1 stor bit rotselleri och 1 lök. Allt skars i mindre bitar, frästes i olja och vitlök. Sedan fick det puttra tillsammans med några dl vatten och en buljongtärning. En röd chilifrukt hackades och fick hänga med, samt de örtkryddor jag hade hemma. Obs! Välj Biofoods eller annan KRAV-märkt variant av buljongen om du vill undvika E-nummer.

Efter att allt mjuknat mixades det någon minut. Och så serverades det hela med en ricottakräm; en burk ricotta blandat med örtsalt, svartpeppar och en halv kruka basilika. Krämen klickas i soppan efter smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar