onsdag 25 februari 2009

Getost och andra lukter


Dagens rätt innehåller getost men går förstås att byta ut mot t ex fetaostkräm. Jag vet ju att getost är ngt som en del människor bara inte tål, inte ens klarar av lukten av. Men det finns lukter som är värre. Jag och A var på krogen för ngt år sedan, beställde några smårätter, bland annat ugnsbakad färskpotatis med taleggio. Det var fruktansvärt, nästan smärtsamt gott. När vi satt där började vi tycka att det var någon vid bordet bredvid som luktade illa. Typ fotsvett. Till slut var vi faktiskt tvungna att gå, vi stod inte ut med lukten, stanken.

Några dagar senare testade vi ugnsbakad färskpotatis med taleggio hemma. Sonen började gråta.

"Det luktar så äckligt, uuuäää, så att jag, uäää, inte kan sitta kvar i köket, uuuä."

Han tog sin tallrik och satte sig inne i vardagsrummet. Stanken av taleggion var verkligen förfärlig, den satte sig dessutom i allt tyg och plågade oss i flera dagar. Så konstigt att så till synes oskyldig liten ost kan utsöndra en sådan chockhemsk lukt.

Dagens rätt:

Rotfrukter och getost (och ja, lite pasta...).

Alltså, med risk för att vara lite tjatig, det blir faktiskt lite pasta idag igen...

Fräs vitlök med smaskig olja. Addera små snygga bitar av jordärtskocka, morot och palsternacka. Fräs ett par minuter. Häll på en burk med krossade tomater. Krydda med salt, peppar, timjan, lite socker. Låt puttra.

Släng i en lasagneplatta i kokande vatten. Ta upp när mjuk, lägg på tallriken. Sleva på rejält med rotfruktssås. Lägg på några skivor getost. Vik över pastaplattan. Sleva på lite mer sås samt någon skiva getost. Toppa med rostade valnötter. Mmm.

2 kommentarer:

  1. Kära Vegobruden

    Den här rätten verkar väldit god men jag undrar hur många receptet är avsett för och ska man räkna en lasagneplatta per person?
    Och är det färska lasagneplator du menar?
    ...det är faktiskt inte alltid så lätt at laga mat som man kan tro

    Fröken Hungrig

    SvaraRadera
  2. En lasagneplatta per person skulle jag säga, det blir ganska matigt. Jag tänker främst på färsk lasagne, men du kan förstås använda vanlig torr också.

    Receptet är ju skrivet utan mått så hur många portioner det blir beror på hur mycket av de olika ingredienserna du använder.

    Smaklig spis.

    SvaraRadera