måndag 15 november 2010

En kravfylld och smakrik framtid väntar

Redan i foajén möttes besökarna av det som speglar KRAV:s nutid och framtid: ett buffébord fyllt med färgglad frukt, delikata men ack så rejäla smörgåsar med ost och groddar, lena smoothies späckade med bär. Mat på rena, riktiga och framförallt smakrika råvaror. Mat som gör gott i munnen, i kroppen och på jorden. Mat som ger mer.

Den 12:e november samlades omkring 250 personer på Stockholmsmässan i syftet att diskutera och utveckla tankar kring hur KRAV ska ta sig in i framtiden. Det var föredrag, paneldebatt, workshops och mellan det fantastisk fika och mat. Emil Jensen, också känd som den cyklande musikern, underhöll på sin sköna skånska.

Moderatorn Ellinor Persson, med en bakgrund på de flesta av landets TV-kanaler och många av produktionsbolagen, lotsade deltagarna genom en stimulerande och peppande dag. Deltagarna representerade vitt skilda områden; där var kockar som Renée Voltaire och Carina Brydling. Där fanns matinspiratörer som Camilla Sparring, känd med Camillas matuppror som snart skrivits på av 100 000 personer . Där fanns representanter för kommuner runt om i landet, för handeln och för producenterna själva, men där fanns också matskribenter, nyfikna konsumenter och representanter för
intresseorganisationer som Dyrare mat NU.

Blandningen gjorde att diskussionerna spände över en väldig bredd, men ändå lyckades få ett välbehövligt djup. En av de återkommande trådarna i samtalen var att den stora delen av konsumenterna idag är väldigt långt från produktionen. Det behövs helt enkelt fler människor som odlar själva. Vi behöver få tillbaka kunskapen, och därmed ödmjukheten, inför det naturen kan ge.
Goda exempel från andra länder togs upp, som hur p-platser har fått ge vika för odlingslotter och hur hyresvärdar uppmanats avsätta en bit mark på innergården för odling.

I samband med diskussionen kring hur långt de flesta av oss kommit från produktionen väcktes också frågan om varför vi är så fixerade vid ”billig mat”.

Johan Ununger, VD på Saltå Kvarn, pekade på hur butikerna saluför mat, att det alltid handlar om priser, i stort sett aldrig om kvalitet eller annat. Inte undra på att vi lever i föreställningen att mat ska vara billig, att vi har rätt att kräva billig mat, trots att vi lägger ner en betydligt mindre del av vår inkomst på mat idag än någonsin tidigare.

Att ändra vanor, att få konsumenten att se mer till kvalitet än pris, är inte gjort på en dag. Kunskapen finns där i de flesta fall, men den måste förankras än bättre. Och med kunskapen måste vi också förmedla inspiration.

Vi måste komma närmare produktionen och hitta tillbaka till kärleken till råvarorna. KRAV kommer att vara delaktiga på den resan genom att sprida kunskap men också inspiration. Inspiration som doftar, smakar och kittlar våra sinnen.

KRAV:s framtidsdag speglade på pricken visionen om framtiden; kunskap och fakta, välsmakande mat på härliga råvaror, ekologiskt vin, en blandning av människor och medryckande musik.

1 kommentar:

  1. Verkar ha varit en intressant dag! Jag har också funderat en del över det där med "billighetsen" när det gäller mat. Förundras över folk som tjänar bra och har ont om tid men ändå tar sig tid att åka kors och tvärs över hela stan för att få tag i anabolakyckling för 19:90 kilot. Inte tänker de heller på de som får betala den reella kostnaden i form av lidande - djuren. Nej, fram för andra värden i maten än lågt pris.

    SvaraRadera