tisdag 5 oktober 2010

Äppelchutney

Gjorde äppelchutney häromdagen, smarrigt.
Har bestämt mig för att det får bli en av årets julklappar i år. För några år sedan bestämde jag och mannen oss för att göra alla julklappar själva, sådär helyllerekorderligt.

Vi kokade sylt, rullade praliner och bakade biscotti. Bland annat. När julen kom var vi utslagna. Jag tror att chutney är en lagom nivå.
Man kan göra en jättesats på en gång, fylla på burkarna, sätta på band och vips så är i alla fall tio klappar klara.

Dessutom känns det fint att utnyttja alla äpplen som kommer från släkt och grannar. De där äpplena som man kanske ratar som mellanmål för att de inte ser så fina ut passar utmärkt i chutney.

ÄPPELCHUTNEY

1 kg syrliga äpplen

1 gul lök

1 msk olja

1 dl farinsocker

3,5 dl äppelcidervinäger

1 nypa chiliflingor

salt

2 tsk kanel


1 . Skala äpplena och kärna ur, skär i bitar.

2 . Hacka löken.

3 . Fräs i oljan någon minut.

4 . Tillsätt resten av ingredienserna. Låt puttra på svag värme i ca 45 minuter, rör då och då.

5 . Häll i varma väl rengjorda glasburkar.

2 kommentarer:

  1. Det blev jag sugen på! Mina två äppelträd på Gotland är fortfarande små och ger ingen frukt än, så det blir till å köpa lite äpplen i helgen. För här ska göras chutney!

    SvaraRadera
  2. Vilket bra tips, och jag är säker på att alla släktingar blir glada över såna klappar! ^^

    SvaraRadera