onsdag 8 december 2010

Julmat: Vegosill

En klassiker i vegojulmatssammanhang är vegosillen på aubergine.
Ja, jag vet att det låter konstigt, men det fungerar faktiskt utmärkt. Vi har alltid senapsvegosillen på vårt julbord. Märkligt nog glömmer jag varje år bort hur man gör och ringer desperat till Gabriella Terneborg, kokboksförfattarinna och matansvarig på Djurens rätt. Då får jag detta utmärkta recept:

Senapsvegosill
salt
1 aubergine
5 msk stark senap (om du använder starkt och söt senap så ta mindre socker)
1 msk vinäger
2 msk socker
1 dl olja
½ dl soja- eller havregrädde
salt
peppar
dill

Skala auberginen och skär den i strimlor. Koka dem sedan i kraftigt saltat vatten, exakt 5 minuter (från att vattnet kokar). Strimlorna ska bli mjuka och sladdriga men inte så mycket att det blir mos av dem. Låt strimlorna rinna av. Kör dem gärna i en salladsslunga. Vispa ihop senap, socker och vinäger och tillsätt oljan under omrörning. Rör ner sojagrädden. Smaksätt med kryddorna och hackad dill. Vänd ner auberginestrimlorna i såsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar