måndag 9 augusti 2010

Dyrare mat, NU!

Jag vill rekommendera FB-gruppen: Dyrare mat, NU!
Visst kan det låta provocerande, men är låga matpriser det vi ska sträva efter?
Som en stor matbutikskedja har som sin pay off: Mat du gillar, priser du älskar.
Att de inte skäms!
Vi vill ha toppkvalitet och ekologiskt och närodlat och inga e-nummer, men fan vet om vi faktiskt är redo att betala för det.

Googlar lite på matpriser o hittar följande från Jordbruksverkets hemsida:

Jämfört med förr är det stor skillnad på hur stor del av konsumtionen som läggs på
matinköp. Vägningstalet för livsmedel och alkoholfria drycker i konsumentprisindex
(KPI) är ett mått på hur stor del livsmedel utgör av hushållens inkomster. Vägningstalen för de olika grupperna i KPI bestäms nämligen utifrån hur stor del av konsumtionen grupperna utgör. Siffror från äldre KPI-serier visar att livsmedel (dock inklusive ”förtäring utanför hemmet”27) utgjorde 33 procent av KPI 1955, närmare 29 procent 1965 och dryga 25 procent 197528. 1980 var vägningstalet 20 procent, och då ingick inte restaurangbesök.

1 kommentar:

  1. Fast när man inte har så mycket penagr är det ju inte sålätt att tänka på att man ska köpa bra och e-nummer fri mat då tänker man ju mest på att man ska köpa billig mat

    så tänker i alla fall jag i de periodr när jag inte har så mycket pengar

    SvaraRadera